WELKOM OP DE NIEUWSBLOG VAN JAKO

12.07.2021

#TegenKK: tegen het scheldwoord "kanker"

#TegenKK spreekt zich in Nederland uit tegen het gebruik van het scheldwoord "kanker!".
#TegenKK: tegen het scheldwoord
Kanker is niet alleen een ernstige ziekte, maar in Nederland ook een scheldwoord dat vaak wordt gebruikt. Daardoor kan het uitgesproken in de nabijheid van mensen met deze ziekte heel erg kwetsend zijn. Om die reden heeft het Nederlandse kankerfonds KWF samen met het e-sports-label "Bundled" de campagne #TegenKK gelanceerd.

E-sports-team "Bundled" en JAKO België: samen #TegenKK

Bundled is sinds enkele maanden partner van de Belgische dochteronderneming JAKO Teamsport N.V. uit Lier. Samen met Bundled hebben onze collega's een shirt ontworpen waarvan het design de boodschap kracht bijzet: #TegenKK. Ook heeft de Belgische JAKO-vestiging samen met Bundled een mouwbadge ontworpen, waarmee voetbalteams een sterk statement kunnen maken.

De Nederlandse YouTuber en e-sporter Koen Weijland legt uit: "Ik host vaak livestreams waar veel jongeren naar kijken en het is schokkend hoe vaak het woord 'kanker' wordt gebruikt. Hetzelfde geldt voor commentaren op platforms als Instagram en Twitter. Aangezien het om een ziekte gaat waar zoveel mensen mee te maken hebben, kan men ervan uitgaan dat deze woorden heel veel mensen pijn doen."

E-sporters treden op als influencers #TegenKK

Bundled en zijn e-sporters en YouTubers hebben een enorme invloed op het gedrag van jongeren. Het zijn niet enkel de e-sporters en e-sportteams zelf die de campagne opvangen. Met hun grote bereik op sociale netwerken, tijdens e-sports-events en in livestreams fungeren zij als multipliers van de #TegenKK-boodschap.

Bij evenementen in de nabije toekomst zullen de Bundled-gamers uiteraard in het bijbehorende shirt aantreden. Dit is overigens ook het geval in de populaire voetbalsimulatiegame FIFA, waar het shirt kan worden geselecteerd als outfit van het eigen favoriete team.

Mouwbadge voor amateurclubs

De mouwbadge kan, net als het Bundled-shirt, door alle sportclubs in Nederland worden besteld via de Nederlandse onlineshop van JAKO. Een deel van de opbrengst van de verkoop van de mouwbadges -en shirts gaat naar het KWF.

De campagne heeft al positieve reacties uitgelokt. Naast diverse posts op YouTube en Instagram zijn er al diverse artikelen in magazines verschenen, evenals een reportage op de nationale Nederlandse televisie.